Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

BNR. Măsuri pentru un grad sporit de securitate privind operaţiunile de plată electronice la distanţă

Autor: Diana Jitaru
decembrie28

Banca Naţională a României a emis un comunicat în vederea asigurării unui grad sporit de securitate pentru operaţiunile de plată electronice la distanţă, la nivelul Uniunii Europene au fost emise o serie de acte normative care stabilesc obligaţia prestatorilor de servicii de plată de a aplica proceduri de autentificare strictă a clienţilor ori de câte ori aceştia îşi accesează online contul de plăţi sau efectuează o operaţiune de plată electronica.

Autoritatea Bancară Europeană a stabilit ca termen limită pentru implementarea noilor soluţii de autentificare strictă a clienţilor pentru tranzacţiile de comerţ electronic data de 31 decembrie 2020.

De asemenea, au fost stabilite principiile care stau la baza noilor cerinţe de securitate cu privire la autentificarea strictă a clienţilor (SCA). Astfel, la accesarea online a contului de plăţi sau efectuarea de operaţiuni de plată electronică, banca plătitorului va utiliza pentru autentificarea strictă a acestuia cel puţin două elemente clasificate în două dintre următoarele categorii de factori de identificare:

1. cunoaştere – ceva ce doar clientul cunoaşte, cum ar fi codul PIN, o parolă;
2. posesie – ceva ce doar clientul deţine, spre exemplu posesia unui dispozitiv probată prin parolă transmisă prin SMS;
3. inerență – ceva ce clientul este, cum ar fi amprenta, recunoaşterea facială sau alte elemente de biometrie.

Comentariile sunt închise pentru BNR. Măsuri pentru un grad sporit de securitate privind operaţiunile de plată electronice la distanţă

Comments are closed.


Arhiva