Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Evoluţia sectorului bancar din punct de vedere concurenţial

Autor: Olesea Nourenco
noiembrie6

cc
Reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei au declarat că creşterea restrictivităţii standardelor de creditare combinată cu nivelul ridicat al gradului de îndatorare a clienţilor reprezintă un element de îngrijorare în ceea ce priveşte concurenţa în sectorul bancar, reducând astfel gradul de mobilitate a clienţilor.

Potrivit statisticilor sectorul bancar românesc din ultimii ani indică o evoluţie favorabilă din punct de vedere concurenţial. Astfel în ultimii patru ani se observă o tendinţă de reducere a diferenţialului dintre dobânda la credite şi cea la depozite, iar indicii de concentrare arată un grad mic spre mediu de concentrare în sector.

Dintre cele 40 de bănci existente pe piaţa românească, 10 deţin cote de piaţă de peste 3%, 10 au cote de piaţă situate între 1% şi 3%, iar restul de 20 au cote de piaţă mai mici de 1%. În opinia reprezentanţilor Băncii Naţionale Române sistemul bancar prezintă un nivel de concentrare moderat, reflectat atât de cota de piaţă, cât şi de indicele Herfindahl-Hirschman calculat în funcţie de active.

Comentariile sunt închise pentru Evoluţia sectorului bancar din punct de vedere concurenţial

Comments are closed.


Arhiva