Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Nivelul de colectare a veniturilor în România, ca pondere în PIB, este de 33,7%

Autor: Conta Conect
august26

taxe_89770500

Ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a declarat că la ora actuală Romînia are un nivel de colectare a veniturilor ca pondere în Produsul Intern Brut /PIB/ între 32,5 şi 33,7%, cu 10 puncte procentuale sub media Uniunii Europene.

Astfel, ministrul a mai adăugat că „media Uniunii Europene este la 42-44% ca pondere în PIB. Deci, avem un deficit de 10 puncte procentuale faţă de media UE. Aici, trebuie să venim cu precizări pentru că sunt ţări care au, într-adevăr, un grad mare de colectare ca pondere în PIB, dar şi nivelul fiscalităţii este mult mai ridicat, de exemplu în ţările nordice”.

„Ca urmare a înfiinţării noii entităţi de control fiscal /Direcţia Naţională de Antifraudă Fiscală, n.r./ şi în proiectul cu Banca Mondială, avem o îmbunătăţire a colectării anuală de 0,5 puncte procentuale, adică în patru ani de reformă să avem două puncte procentuale ca pondere în PIB ca şi colectare a veniturilor la bugetul general consolidat, fără nicio majorare sau scădere de taxe. În urma acestei reforme, îmi doresc ca gradul de colectare ca pondere în PIB să fie dublu, adică de 4%”, a precizat   Daniel Chiţoiu.

Comentariile sunt închise pentru Nivelul de colectare a veniturilor în România, ca pondere în PIB, este de 33,7%

Comments are closed.


Arhiva