Redevenţele încasate de statul român pentru exploatarea resurselor de ţiţei şi gaze naturale s-au diminuat cu 17%

Deşi statul încasează tot mai puţini bani din taxele pentru exploatarea resurselor de hidrocarburi şi a celor miniere, proiectul de modificare a redevenţelor se tărăgănează de la o lună la alta.

Redevenţele încasate de statul român pentru exploatarea resurselor de ţiţei şi gaze naturale s-au diminuat cu 17% în primele nouă luni ale anului trecut faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale remise Capital, nivelul acestora a ajuns abia la 741,5 milioane de lei.

Scăderea taxelor ce i se cuvin statului vine după o altă diminuare, de 11,7%, înregistrată în 2015 faţă de anul precedent, ceea ce face ca nivelul redevenţelor pe care le colectează statul să fie mai mici cu 30% în ultimii doi ani. Ajustarea reflectă prăbuşirea preţului la ţiţei cu 70%, 2014 -2016, pentru că redevenţele sunt legate de cotaţiile barilului de petrol. „Redevenţele petroliere sunt în funcţie de cantităţile extrase şi de modificarea preţului de referinţă la ţiţei. Preţul de referinţă, calculat de ANRM, pentru ţiţeiul extras din România, a scăzut ca urmare a prăbuşirii cotaţiilor internaţionale pentru ţiţeiurile de referinţă, luate în calcul la stabilirea acestuia, conform legislaţiei în vigoare”


Publicat

în

de către