Nu uitaţi de declaraţia INTRASTAT !

Începutul de an vine cam întotdeauna cu noi provocări, concretizate profesional de multe ori în abundente noutăţi legislative pe care trebuie să le asimilăm cât mai repede, să vedem ce implicaţii au asupra activităţii fimei noastre pentru că… timpul trece şi acuşi deja este termenul de depunere a declaraţiilor pe ianuarie, iar noi încă nu le-am terminat pe cele din decembrie pentru că… încă nu am închis anul fiscal !

Aşa încât, să nu pierdem timpul cu prea multă vorbă, să nu ne plângem despre cât de încărcată este luna ianuarie şi câte avem de ţinut minte, pentru că, vorba aceea ” suntem profesionişti „! Şi întrucât Declaraţiile statistice Intrastat sunt sursa de date principală în realizarea statisticilor privind schimburile de bunuri cu celelalte state membre UE, importante pentru sectorul public, pentru cel privat, pentru România ca ţară membru UE, precum şi pentru operatorii economici individuali,  în acest articol mi-am propus să reamintesc despre obligativitatea depunerii  declaraţiei Intrastat şi ale sale norme de completare, aprobate prin Ordinul INS 1948/2012, aşa încât… vă reamintesc:

Cine trebuie să depună declaraţia Intrastat în 2013?

Toţi operatorii economici înregistraţi în scopuri de TVA, care în cursul anului 2012 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a căror valoare anuală, separat pentru cele două fluxuri, expedieri şi, respectiv, introduceri de bunuri, depăşeşte valoarea pragurilor Intrastat stabilite de INS.   Declaraţii statistice se completeză şi se transmit Institutului Naţional de Statistică începând cu luna ianuarie 2013.

Pot deveni însă, în cursul anului 2013, furnizori de date Intrastat şi alţi operatori economici care realizează schimburi intracomunitare de bunuri a căror valoare cumulată de la începutul anului depăşeşte pragurile Intrastat pentru anul 2013. Aceştia trebuie să completeze şi să transmită declaraţii statistice începând din luna în care valoarea cumulată de la începutul anului 2013 a expedierilor şi/sau a introducerilor intracomunitare de bunuri depăşeşte pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele două fluxuri, expedieri şi, respectiv, introduceri de bunuri.

Cele două praguri valorice, de 900.000 lei pentru expedieri intracomunitare de bunuri şi de 500.000 lei pentru introduceri intracomunitare de bunuri reprezintă limita minimă, pe care dacă nu o îndeplinesc, operatorii economici sunt scutiţi de obligaţia transmiterii declaraţiei Intrastat. Concret, dacă un operator economic are pentru introducerile intracomunitare de bunuri o valoare anuală egală sau mai mare de 500.000 lei trebuie să declare pentru fluxul introduceri, iar dacă are pentru expedierile intracomunitare de bunuri o valoare anuală egală sau mai mare de 900.000 lei trebuie să declare pentru fluxul expedieri.

Ce tipuri de declaraţii statistice Intrastat trebuie completate ?

–   Declaraţie standard, în care se completează toate informaţiile, mai puţin valoarea statistică, pentru introducerile intracomunitare de bunuri egale sau mai mari de 500.000 lei şi mai mici de 10.000.000 lei şi expedieri egale sau mai mari de 900.000 lei şi mai mici de 20.000.000 lei

–   Declaraţie extinsă, în care se completează toate informaţiile, inclusiv valoarea statistică, pentru introducerile intracomunitare de bunuri egale sau mai mari de 10.000.000 lei şi expedieri egale sau mai mari de 20.000.000 lei.

Ce se declară  ?

Vor fi declarate:

a) schimburi intracomunitare de bunuri care implică transfer de proprietate şi sunt destinate utilizării, consumului, investiţiei sau revânzării;
b) mişcări de bunuri dintr-un stat membru al Uniunii Europene către România sau mişcările de bunuri din România către alt stat membru al Uniunii Europene, fără transfer de proprietate. Spre exemplu, transferul de stocuri, mişcări de bunuri înainte şi după procesare etc.;
c) returnarea de bunuri;
d) mişcări specifice de bunuri;
e) leasing financiar;
f) leasing operaţional cu o durată de peste 2 ani.

Declaraţia Intrastat se depune lunar până la data de 15 a lunii următoare celei de referinţă, numai în formă electronică, folosind aplicaţiile informatice oferite gratuit de Institutul Naţional de Statistică operatorilor economici, sau utilizând alte programe, ce respectă însă ca structură aplicaţiile INS.

Dacă nu depunem declaraţia sau o depunem eronat, există sancţiuni?

 Ooo, daaa, bineînteles că există! Doar nu credeaţi că aţi scăpat nesancţionaţi, doar cu o mustrare sau avertisment ?! Înregistrarea corectă şi completă a declaraţiei INTRASTAT şi transmiterea la termen sunt OBLIGATORII !!! Nu vă conformaţi ?! Nicio problemă ! Legiuitorul a decis la art. 10 din Legea nr. 422/2006 că vor constitui contravenţii, sancţionabile cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, următoarele fapte săvârşite de către furnizorii de informaţii statistice Intrastat:
a) refuzul transmiterii datelor statistice solicitate;
b) întârzieri în transmiterea datelor;
c) comunicarea de date incorecte şi incomplete;
d) refuzul de a prezenta persoanelor autorizate de către conducerea Institutului Naţional de Statistică documentele şi evidenţele necesare verificării datelor statistice;
e) neaplicarea măsurilor dispuse de către Institutul Naţional de Statistică prin atenţionări sau procese – verbale de constatare a contravenţiei.

Aşa încât… e bine să depuneţi corect şi în termen declaraţia, să nu achitaţi amenzi din comoditate sau neatenţie, pentru că, potrivit legii, este responsabilitatea dumneavoastră monitorizarea schimburilor intracomunitare de bunuri.

În încheiere,  dacă mai este cazul, două mici precizări:

–   Sistemul statistic Intrastat se referă numai la schimburile de bunuri între statele membre  ale Uniunii Europene, fiind exclus din acest sistem comerţul cu servicii;

–   operatorii economici care au depăşit pragurile valorice Intrastat în anul 2012, sau le depăşesc în cursul anului 2013, separat pentru introduceri şi expedieri de bunuri intracomunitare devin furnizori de informaţii statistice Intrastat.


Publicat

în

de către