Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Acordul cu FMI a eşuat din vina noastră. Economia nu şi-a revenit şi e chiar în picaj

Autor: Conta Conect
ianuarie10

În opinia analiştilor, România are foarte mari întârzieri în adoptarea reformelor convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), astfel că în orice scenariu trebuie mai întâi să recupereze timpul pierdut şi să încerce să finalizeze acordul în derulare cu cât mai multe criterii îndeplinite, ceea ce ar permite şi un spaţiu de negociere mai relaxat în eventualitatea unei noi înţelegeri.
Condiţia finalizării actualei înţelegeri în termenii cei mai buni posibili este esenţială şi opinia economistului-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, care punctează, de asemenea, că programul actual, aşa cum a fost desenat, reprezintă un eşec până la acest moment.
„Până acum acest program reprezintă un eşec în ceea ce s-a stipulat la semnare, adică stimularea creşterii economice prin progrese în reformele structurale. (…) Noi trebuie să demonstrăm în ultimul ceas că avem un angajament foarte puternic în a duce la bun sfârşit ceea ce ne-am angajat să facem. Mi se pare prematur să discutăm de un nou acord când avem de îndeplinit obligaţii din acordul curent, unde întârzierile sunt mari. O soluţie posibilă ar putea fi prelungirea termenelor de realizare a obligaţiilor din acordul curent”, a comentat Dumitru.
Opiniile analiştilor converg către poziţia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a declarat luni că România trebuie să închidă pozitiv acordul în derulare, ceea ce va oferi un cadru de bună conlucrare pentru întreg anul 2013.
„Deocamdată trebuie să-l terminăm pe acesta. Şi terminarea lui, discutarea acestui acord în luna ianuarie a acestui an şi cu perspectiva de încheiere, probabil pozitivă, a acestui acord cândva în prima jumătate, cred că oferă un cadru suficient de bun de conlucrare pentru întreg anul 2013. Legat de un nou acord deocamdată nu pot să mă exprim şi nu este uzual să vorbim despre un nou acord înainte de terminarea negocierilor. Aşa că, vă rugăm cu delicateţe să aveţi ceva răbdare încă câteva săptămâni”, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Categorii: Economie
 Etichete: , ,
Comentariile sunt închise pentru Acordul cu FMI a eşuat din vina noastră. Economia nu şi-a revenit şi e chiar în picaj

Comments are closed.


Arhiva