Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

ANAF aduce lămuriri cu privire la completarea Declaraţiei unice

Autor: Diana Jitaru
iunie22

ANAF a sustinut o sesiune online cu tema “Completarea Declaratiei Unice pentru veniturile din activitati independente – realizate in anul 2017 si/ sau estimate pentru anul 2018”. Specialistii de la Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili au raspuns la intrebarile adresate in comentarii. Am realizat mai jos o selectie cu cele mai interesante intrebari si raspunsuri.

ANAF a raspuns la urmatoarele intrebari:

1. Intrebare: Daca am venituri lunare din activitati independente de 700 RON, platesc CAS si CASS la valoarea salariului minim pe economie? Nu mai am alte venituri.
Raspuns ANAF
In situatia prezentata de dvs. nu datorati CAS si CASS. Mentionam insa ca puteti opta pentru plata CASS si a CAS. In situatia in care doriti sa optati pentru plata contributiilor, optiunea se exercita prin depunerea declaratiei unice, CAP. II, SECTIUNEA 2 : DATE PRIVIND CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE SI CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE ESTIMATE PENTRU ANUL 2018.
2. Intrebare: Realizez venituri din activitati independente. Este necesar sa completez si sectiunea Date privind impozitul pe veniturile estimate a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in 2018?
Raspuns ANAF
Da, in situatia prezentata de dvs., aveti obligatia depunerii declaratiei unice, pentru declararea veniturilor realizate in anul 2017 (daca este cazul) si estimate pentru anul 2018. Mentionam ca, pentru contributiile sociale, aveti obligatia declararii veniturilor DACA estimati ca obtineti in anul 2018 venituri ce insumeaza cel putin 12 salarii minime brute pe tara (22.800 lei) sau DACA optati pentru plata contributiilor sociale.

3. Intrebare: Un PFA care a depus D220 aferent veniturilor realizate in 2017 in data de 23.02.2018 si sumele estimative aferent anului 2018 a declarat in declaratia unica, a procedat corect? La metodologie am primit raspuns ca am procedat corect conform OUG 18/2018 art.II alin.8, si totusi la ghiseul de la Adm. Fin. nu mi se accepta D220 doar daca depun o declaratie unica rectificativa cu sumele aferent anului 2017.
Raspuns ANAF
In situatia in care in data de 23.02.2018, pentru veniturile realizate in anul 2017 ati depus declaratia 200, aveti obligatia depunerii declaratiei unice, completand doar partea pentru venitul estimat aferent anului 2018.
4. Intrebare: Sunt PFI. Am venituri din profesii liberale in sistem real, in februarie 2018 am depus D220 cu venit brut estimat de 800 lei, am inteles ca trebuie sa redepun Declaratia unica, intrebarea mea este daca pot estima un venit brut mai mare sau trebuie sa pun acelasi venit brut declarat in D220?
Raspuns ANAF
Aveti obligatia depunerii declaratiei unice. Declaratia privind venitul estimat/norma de venit – formular 220 depusa la organul fiscal competent in anul 2018, pentru anul curent, se inlocuieste cu declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, ce se va depune pana la 15 iulie 2018. In declaratie estimati veniturile pe care considerati ca le veti realiza in acest an.

Comentariile sunt închise pentru ANAF aduce lămuriri cu privire la completarea Declaraţiei unice

Comments are closed.


Arhiva