Atentie contribuabili! 27 decembrie – termen limită pentru anumite obligaţii fiscale

Conform art. 82 alin. (3) din Codul Fiscal, contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendare, precum şi venituri din activităţi agricole conform art. 71 din Codul Fiscal, trebuie să achite până la 27 decembrie plăţile anticipate privind impozitul pe venit  aferente trimestrului IV pentru anul 2012.
Tot până la această dată persoanele juridice străine cu reprezentanţă în România trebuie sa achite plata impozitului pe reprezentanţă, tranşa a II – a, în temeiul art. 124 alin. (1) din Codul Fiscal.
De asemenea organizatorii de jocuri de noroc caracteristice activităţii cazinourilor şi jocurile tip slot-machine, au obligaţia fiscală de a  achita taxa anuală pentru autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc, aferentă trimestrului următor, în baza art. 14 alin. (2) lit. b) pct. i din O.U.G. nr. 77/2009.
Potrivit art. 52 alin. (3) din Codul Fiscal, plătitorii  de următoarele venituri:
a) din drepturi de proprietate intelectuală; b) din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile şi a contractelor de agent; c) din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară; d) obţinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului  IV*1, care nu generează o persoană juridică, sunt obligaţi a achita  impozitul reţinut la sursă în luna precedentă.
Tot până la această dată se achită plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de către contribuabilii prevăzuţi la art. 296*21 alin. (1) lit. a)-e) din Codul Fiscal, adică: a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale; b) membrii întreprinderii familiale; c) persoanele cu statut de persoană fizică  autorizată să desfăşoare activităţi economice; d) persoanele care realizează venituri din profesii libere; e)  persoanele care realizează venituri din  drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă, după preverile art. 296*24 alin. (4) din Codul Fiscal.
Conform Ordinului ANAF nr. 70/2012, contribuabilii prevăzuţi în anexa 2, cap. I, subcap. 1, par. 1.1 trebuie să prezinte până la 27 decembrie Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat – Forularul 100.
De asemenea se depune Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate – Formularul 112, pentru luna precedentă ,de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori, precum şi entităţile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activităţi dependente, şi instituţiile publice care calculează, reţin, plătesc şi  suportă contribuţii sociale obligatorii în numele asiguratului, potrivit art. 296*19 din Codul Fiscal şi Ordinului MFP 1045/2012.
Depunerea Declaraţiei privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de persoane fizice care desfăşoară activitate în România şi de persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România – Formularul 224 pentru luna precedentă, de către persoanele fizice care obţin salarii din străinătate pentru activităţi în România şi persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România la fel trebuie să aibă loc până în această zi, în temeiul art. 60 alin. (2) din Codul Fiscal şi Ordinului MEF  nr. 2371/2007.
27 decembrie reprezintă termen limită şi pentru depunerea Decontului de taxă pe valoarea adăugată – Formular 300, de către persoanele impozabile înregistrate ca plătitori de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal.
Persoanele impozabile care efectuează numai livrări de bunuri sau prestări de servicii pentru care taxa nu este deductibilă (operațiuni scutite conform art. 141 din Codul fiscal) și persoanele impozabile supuse regimului special de scutire pentru întreprinderile mici prevăzut la art. 152 din același cod, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA și nici nu au obligația de a se înregistra, conform art. 153 din Codul fiscal, dar care sunt înregistrate conform art. 153*1 din același cod, precum şi persoanele juridice neimpozabile, care sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153*1 din Codul fiscal au obligaţia de a depune Decontul special de taxă pe valoarea adăugată – Formularul 301,  pentru luna precedentă.
Contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153*1 din Cod Fiscal depun Declaraţia recapitulative privind livrările / achiziţiile /prestările intracomunitare de bunuri – Formular 390 VIES, pentru luna trecută.
Declaraţia informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional – Formularul 394, aferente perioadei de raportare precedente (luna, trimestru etc. ; perioada de raportare este cea declarată pentru depunerea decontului de TVA, prevăzută la art. 156*1 din Cod Fiscal), intră şi ea în categoria obligaţiilor fiscale cu termen 27 decembrie.
Persoanele fizice care au sosit în România după 1 ianuarie 2009 şi care continuă să fie prezente în România şi după 1 ianuarie 2012, şi persoanele fizice care sosesc în România şi au o şedere în statul român o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat, sunt obligaţi să depună Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România, până în 27 decembrie.


Publicat

în

,

de către