Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

ANAF suspendă emiterea deciziilor privind CASS

Autor: Nina Croitoru
mai11

e6973c2eef73d758cda81e7f7e23492e

Într-un comunicat al ANAF, se arată că preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii şi comunicării deciziilor privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012, până la clarificarea normelor legale aplicabile în cazul persoanelor fizice care datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate.

Sunt vizate de acest ordin următoarele categorii de contribuabili:

  • persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau vârsta de 18 ani împliniți;
  • persoanele pentru care, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară

La începutul acestui an, zeci de mii de persoane au primit decizii de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru venituri obţinute exclusiv din dobânzi, chirii, dividende sau alte surse. Surpriza a fost imensă, mai ales, că, în multe cazuri, veniturile nici măcar nu existau, fiind vorba de alocaţii pentru copii primite în conturi bancare sau dividende distribuite şi neplătite.

Ca urmare a acestei situaţii, Codul fiscal a fost modificat prin O.G. nr. 4/2015 şi s-au stabilit explicit categoriile de persoane fizice scutite de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi categoriile de venituri pentru care nu vor datora contribuţie.

De asemenea, Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care cuprinde lista contribuabililor cărora le va anula contribuţia de asigurări de sănătate datorată începând cu anul 2012 şi până în prezent.

Comentariile sunt închise pentru ANAF suspendă emiterea deciziilor privind CASS

Comments are closed.


Arhiva