Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Contributiile vor fi stabilite din oficiu pentru persoanele care nu au depus declarația unică

Autor: Diana Jitaru
octombrie4

Conform ultimelor noutăți legislative a fost aprobată procedura privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.

În Monitorul Oficial nr. 800/2019 a fost publicat Ordinul nr. 2547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.

Procedură se aplică persoanelor fizice care nu şi-au îndeplinit obligaţia declarării contribuţiei de asigurări sociale, respectiv a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, potrivit prevederilor Codului fiscal, începând cu anul fiscal 2018.

Stabilirea din oficiu a contribuţiilor sociale obligatorii se efectuează de către compartimentul cu atribuţii în administrarea impozitului pe venit din cadrul organului fiscal central competent potrivit legii.

Cui i se aplică procedura?

Procedură se aplică persoanelor fizice care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:
– au realizat venituri din activități independente și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale
– au estimat pentru anul curent un venit net anual mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară
– nu și-au îndeplinit obligațiile declarative privind contribuția de asigurări sociale.

Nedepunerea declaraţiei, în termen de 15 zile de la primirea notificării, atrage stabilirea din oficiu a obligaţiei de plată, potrivit art. 107 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru contibuabilii care nu au răspuns notificărilor și nu și-au îndeplinit obligațiile declarative, se întocmește „Referatul privind estimarea bazei de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul stabilirii din oficiu a obligațiilor de plată”

n baza acestui referat, organul fiscal central competent emite Decizia privind stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice.

Comentariile sunt închise pentru Contributiile vor fi stabilite din oficiu pentru persoanele care nu au depus declarația unică

Comments are closed.


Arhiva