Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

Proiect de ordin pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (311)

Autor: Liudmila Aga
august23

ANAF
Potrivit art. 156^3 alin. (10) din Codul fiscal, persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a) – e) din Codul fiscal trebuie să depună o declaraţie privind taxa colectată care trebuie plătită pentru operaţiunile efectuate în perioada în care nu au cod valabil de TVA.

Pentru asigurarea suportului declarativ necesar aplicării acestor prevederi legale, prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.418/2012, a fost aprobat formularul 311 „Declaraţie privind taxa pe valoarea adăugată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) – e) din Codul fiscal”. Prin dispoziţiile art. I pct. 63 şi pct. 64 din Ordonanţa Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale au fost aduse completări prevederilor art. 156^3 din Codul fiscal.

Astfel, obligaţiile declarative prevăzute la art. 156^3 alin. (10) din Codul fiscal au fost extinse şi pentru persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare pentru operaţiuni efectuate înaintea anulării înregistrării în scopuri de TVA, dar a căror exigibilitate de taxă intervine în perioada în care persoanele impozabile nu au cod valabil de TVA.

De asemenea, prin introducerea alin. (10^1) în cuprinsul aceluiaşi articol, persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare şi al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat, la cerere, conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. g) din Codul fiscal, sunt obligate să depună o declaraţie privind taxa colectată pentru operaţiuni efectuate înaintea anulării înregistrării în scopuri de TVA, dar a căror exigibilitate de taxă intervine în perioada în care nu au cod valabil de TVA.

Având în vedere aceste modificări, este necesară adaptarea corespunzătoare a formularului (311), precum şi a intrucţiunilor de completare ale acestuia.
Prin urmare, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a dat publicării proiect de ordin pentru aprobarea modelului si continutului formularului (311) „Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de înregistrare în scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) – e) sau g) din Codul fiscal”.

Comentariile sunt închise pentru Proiect de ordin pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (311)

Comments are closed.


Arhiva