Contabilitate | Fiscalitate | Salarizare

Noutati contabilitate | Stiri fiscalitate

ANAF: Metode indirecte de stabilire a veniturilor persoanelor fizice

Autor: Diana Jitaru
martie28

ANAF va aduce la cunostinta aparitia urmatoarelor acte normative:

Ordinul presedintelui ANAF nr. 675 din 15 martie 2018 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor si a procedurii de aplicare a acestora (Monitorul Oficial nr. 257 din 23 martie 2018).

Potrivit art. 138 din Codul de procedura fiscala, ANAF are dreptul de a efectua o verificare fiscala a ansamblului situatiei fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit.

Prin situatie fiscala personala se intelege totalitatea drepturilor si a obligatiilor de natura patrimoniala, a fluxurilor de trezorerie si a altor elemente de natura sa determine starea de fapt fiscala reala a persoanei fizice pe perioada verificata.

Prin ordin se aproba metodele indirecte de stabilire a veniturilor, utilizate de ANAF cu ocazia verificarii situatiei fiscale personale:

*metoda sursei si utilizarii fondului – este selectata atunci cand se constata ca persoana fizica verificata a utilizat fonduri in valoare mai mare decat sursele identificate;

*metoda fluxurilor de trezorerie – este selectata atunci cand se constata ca operatiunile derulate de persoana fizica verificata s-au desfasurat, in principal, prin conturile bancare si financiare si au fost depuse sume semnificative in numerar in aceste conturi;

*metoda patrimoniului net – este selectata atunci cand se constata ca patrimoniul net al persoanei verificate a inregistrat cresteri semnificative pe parcursul perioadei verificate si a fost stabilita, cu un grad rezonabil de certitudine, valoarea elementelor patrimoniale la inceputu lsi la sfarsitul perioadei verificate.

Categorii: Impozit pe venit
Comentariile sunt închise pentru ANAF: Metode indirecte de stabilire a veniturilor persoanelor fizice

Comments are closed.


Arhiva