Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) declară inactive firmele care nu depun nicio declaraţie într-un semestru, sau au sediu fictiv. Declarate inactive, ele nu mai au dreptul să utilizeze facturi, facturi fiscale, alte documente sau formulare tipizate cu regim special.
Totuşi, în orice moment firmele pot deveni inactive sau active, în funcţie de decizia Fiscului pe baza criteriilor legale.
Sub forma registrului inactivilor, pe portalul juridic al ANAF este publicată lista privind situaţia companiilor şi poate fi consultată după codul unic de identificare fiscală. Acest lucru fiind util pentru cei care vor să îşi verifice partenerii de afaceri pentru şi pentru a se feri de eventuale costuri generate de interdicţia de a mai deduce cheltuielile sau TVA.
Listele sunt foarte de greu de urmărit mai ales de către companiile care lucrează cu un număr mare de facturi, nereuşind să facă faţă volumului mare de muncă pe care îl presupun aceste operaţiuni înregistrează documentele renunţând la verificări, deşi sunt conştiente de riscurile pe care şi le asumă. De fapt, lista neagră a firmelor inactive nu rezolvă problemele, ci este doar o metodă de combatere a evaziunii fiscale.
Potrivit ultimelor ştiri din fiscalitate, circa 18% din totalul persoanelor juridice înregistrate fiscal sunt inactive.
Firmele pot fi declarate inactive dacă:
- pe parcursul unui semestru calendaristic nu depun declaraţiile fiscale
- nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat
- se sustrag de la inspecţia fiscală prin declararea unui domiciliu fiscal care nu poate fi identificat