România doreşte să menţină Plata directă pe suprafaţă (SAPS) din Fondul European de Garantare Agricolă până în 2020, inclusiv, dar, în acelaşi timp, trebuie să întocmească o listă neagră cu beneficiarii care vor fi excluşi de la acest tip de plăţi.
Astfel, ministerul consideră că aplicarea plăţii redistributive pe două nivele şi cuantumurile stabilite vor ajuta la comasarea terenurilor, contribuind la constituirea de ferme de peste 5 hectare, fără, însă, a determina fărâmiţarea exploataţiilor de mărime medie şi mare, viabile economic, prin ieşirea unor terenuri de sub arendă.
În ceea ce privește ‘Reducerii plăţilor‘ (plafonării), aceasta nu se va aplica, deoarece România propune acordarea plăţii redistributive în cuantum de peste 5% din plafoanele naţionale anuale FEGA, aspect agreat de MADR cu Asociaţiile fermierilor la finalul anului 2013.
‘Plata pentru tineri fermieri‘, ar trebui să aibă cel mult 40 ani în anul depunerii cererii, să se stabilească pentru prima dată într-o exploataţie ca şefi de exploataţie, iar plata se acordă pentru o perioadă de maxim 5 ani de la instalare.
În privința ‘Schemei pentru micii fermieri‘ este o schemă voluntară, iar conform propunerii României, fermierul ar urma să primească un cuantum al plăţilor directe egal cu valoarea totală a plăţilor care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an şi la care acesta are dreptul.
Propunerile privind plăţile directe (Pilonul I) au loc în contextul noii Politici Agricole Comune aferente perioadei 2015-2020, unde statele membre au obligaţia să notifice Comisiei Europene, până la 1 august 2014.