Autoritățile române amână rambursările TVA către companiile nerezidente, stabilite în alt stat membru UE, acest fapt având un impact negativ asupra trezoreriei acestora.
Potrivit legislației persoanele impozabile nestabilite în România, dar stabilite în alt stat membru, care nu sunt înregistrate și nici obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România, pot beneficia de rambursarea TVA achitate pentru importuri și achiziții de bunuri/servicii, efectuate în România.
În acest scop persoana impozabilă adresează o cerere de rambursare pe cale electronică și o înaintează statului membru în care este stabilită. Ulterior primirii cererii, autoritățile române comunică solicitantului data la care s-a primit cererea.
Legislația prevede ca decizia de aprobare sau respingere să fie comunicată solicitantului în 4 luni. În cazul că autoritățile fiscale consideră că nu dețin toate informațiile pot cere, informații suplimentare de la solicitant și de la autoritățile fiscale din statul membru de stabilire, pe parcursul celor 4 luni.
Perioada de soluționare a cererii de rambursare trebuie să fie întotdeauna de maximum 6 luni de la data primirii cererii de către statul membru de rambursare. Numai în cazul în care autoritățile solicită informații suplimentare, cererea se va soluționa în termen de 8 luni.
Practica arată că în majoritatea cazurilor autorităţile întârzie cu rambursarea TVA, solicitând informații și documente suplimentare cu privire la operațiunile pentru care se solicită rambursarea.
Solicitantul rambursării TVA are dreptul la dobânzi de întârziere, dacă este depășit termenul de rambursare a sumei aprobate prin emiterea deciziei.