Având în vedere treiectoria incertă a inflaţiei pe termen lung, viitorul Consiliu de Administraţie al BNR va analiza cu foarte mare atenţie orice viitoare reducere a dobânzii, însă va continua reducerea treptată a rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, fără să afecteze rezerva valutară.
Reamintim că Consiliul de Administraţie al BNR, în şedinţa de politică monetară, a decis să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei, de la 12% la 10%, menţinând RMO la valută la 16%.
Isărescu a arătat că reducerea rezervelor minime obligatorii în valută se va realiza fără a afecta nivelul rezervelor în valută la BNR, ceea ce sugerează că banca centrală va continua cumpărările de valută din piaţă, pentru a compensa sumele eliberate către bănci.
Oficialul BNR a adăugat că embargoul pus de Rusia pentru produsele alimentare a determinat scăderi ale preţurilor volatile, cauzate nu doar de intrări din alimente ieftine din UE, ci şi din Republica Moldova.