Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat că vrea să stimuleze medicii de familie care depistează o boală devreme sau care reuşesc să menţină bolile cronice „în anumite limite” prin acordarea de bonusuri. Această măsură va duce creşterea valorii serviciului medical şi la scăderea din costul medicamentelor.
Prin acordarea de stimulente se pot ţine lucrurile în anumite limite. Şeful CNAS nu poate indica cuantumul bonusurilor deoarece acest aspect va trebui analizat.
„La nivelul medicilor de familie, şi aici trebuie să găsim soluţii în a-i stimula să depisteze o boală cât mai devreme. Sau pacienţii cu anumite boli cronice – diabet, hipertensiune arterială şi altele – să fie ţinuţi în nişte limite. Şi cu certitudine ne gândim în a stimula. De exemplu, dacă vorbim în aria cardiacă, faptul că îl ţii în anumite limite la tensiune, să primeşti un bonus. Faptul că în diabet reuşeşti să-i menţii glicemia la un nivel acceptabil, primeşti un bonus. Sunt absolut dispus în a creşte valoarea serviciului medical, pentru că îl scad din costul medicamentelor”, a spus Ciurchea.
Preşedintele CNAS a arătat că descoperirea unei boli în fază incipientă presupune costuri mult mai mici, iar bolnavul poate fi „reinserat” în societate. Un medic „trebuie stimulat”, pentru că e foarte important ca o tumoră să fie descoperită în stadiul zero sau unu, nu în stadiul patru, fiind o mare diferenţă între costurile tratamentului.
De partea cealaltă, pacienţii trebuie să-şi facă controale şi să se prezinte la medic când simt că ceva nu e în regulă.