Guvernul se gândeşte să introducă o nouă taxă pentru fumători, deoarece banii pe care îi adună statul din taxa pe viciu nu sunt suficienţi pentru tratamentul persoanelor care s-au îmbolnăvit din cauza consumului ţigărilor.
Datele Ministerului Sănătăţii arată că consumul de ţigarete a scăzut de la 36%, în anul 2004, până la 26%, în 2011, astfel şi încasările din contribuţia pentru sănătate au scăzut. Contribuţia pentru sănătate aplicată produselor din tutun, cunoscută drept „taxa pe viciu”, a fost introdusă în anul 2006.
Nicolae Bănicioiu, susţine că identificarea unei soluţii prin care contribuţia pentru sănătate aplicată produselor din tutun şi alcool să crească anual ar trebui să fie o prioritate, fiindcă cheltuielile pentru diagnosticul şi tratamentul bolilor provocate de fumat cresc continuu.
Potrivit acestuia, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Banca Mondială, precum şi experienţa altor ţări indică mai multe posibilităţi de a creşte taxarea pentru consumatorii de ţigări şi băuturi alcoolice, printre care:
1. Creşterea anuală a actualei taxe fixe (0,20 euro/pachet ţigarete) ce se aplică fiecărui pachet de tutun.
2. Înlocuirea actualei taxe fixe cu un procent fix din acciza totală (cum este cazul taxei de 1% din acciză destinată Ministerului Sportului)
3. Aplicarea unei taxe pentru sănătate, distinctă de acciză. De exemplu, ca procent din veniturile agenţilor economici care comercializează produse din tutun şi alcool. Aceasta din urmă, dacă ar fi introdusă, ar reprezenta o noutate absolută în România, care îi va afecta pe fumători şi pe consumatorii de băuturi alcoolice.