Agricultorii au distrus sălciile energetice

images (2)

Administratorul public al judeţului Arad, Cristian Drăgan, a declarat că 80 la sută din sălciile plantate în decembrie 2013 pe marginea unui drum intens circulat pentru a proteja şoseaua de zăpada viscolită au fost distruse în timpul lucrărilor agricole, fiind călcate cu utilaje şi date cu erbicide. Cele 80 la sută din plantele distruse, înseamnă o pagubă de 400.000 de lei pentru Consiliul Judeţean, care a investit 500.000 de lei în acest program.

Astfel, CJ a depus o plângere la Poliţie prin care se cere identificarea proprietarilor terenurilor arabile pe marginea cărora erau plantaţi butaşii. Drăgan a spus că speră să recupere această pagubă importantă, iar la primăvară să se poată replanta sălciile pe marginea drumului.

Preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu, spunea la vremea respectivă că plantarea sălciilor pe marginea drumurilor reprezintă o premieră naţională.

Specia de salcie a fost adusă din Suedia, iar autorităţile judeţene spuneau că lemnul rezultat are mare căutare pe piaţă, pentru că are o putere calorică similară cu a gazului sau a cărbunelui. O tonă de lemn ar costa circa 50 de euro, iar pe un hectar se pot obţine, în medie, 40 de tone. Astfel, pe cei 20 de kilometri de drum unde a fost creată prima „perdea” de protecţie, suprafaţa plantată e de 76 de hectare, ceea ce înseamnă că s-ar fi putut produce 3.000 de tone de lemn, care ar fi valorat 150.000 de euro, investiţia putând fi recuperată după prima recoltă dacă plantele nu erau distruse.

Autorităţile intenţionează să continue programul şi pe alte drumuri intens circulate, scopul fiind atât  protecţia drumurilor împotriva zăpezii viscolite, cât şi valorificarea lemnului.


Publicat

în

,

de către