Guvernul României analizează modificarea schemei de sprijin pentru producerea de energie regenerabilă, după ce reducerea, în anul 2013, a stimulentelor acordate producătorilor din sector a dus la restrângerea investiţiilor.
Andrei Gerea, Ministrul Energiei, a declarat că Guvernul este în discuţie cu producătorii şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie pentru a găsi soluţii astfel încât investiţiile în energie regenerabilă „să redevină profitabile”.
„România nu este încă în situaţia în care să afirme că şi-a atins ţinta pentru anul 2020 cu privire la producţia de energie regenerabilă. Trebuie să continuăm investiţiile în noi capacităţi de producţie pentru că putem exporta şi obţine bani”, a precizat Gerea.
Acesta nu a dat detalii cu privire la posibilele modificări ale actualei scheme de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă.
România deţine unităţi de producţie a energiei regenerabile cu o capacitate instalată de peste 4.500 MW.
Astfel, producţia de energie regenerabilă este susţinută prin sistemul certificatelor verzi, care se acordă în funcţie de cantitatea de energie produsă şi livrată. Numărul de certificate diferă în funcţie de tehnologia utilizată.
În 2013, Guvernul a hotărît să reducă numărul de certificate verzi acordate producătorilor de energie verde, dar şi să amâne acordarea unor certificate până în anul 2018.