Dacă nu luăm în calcul utilajele şi costul terenului, înfiinţarea unei plantaţii de prun ar costa aproximativ 3.500 – 4.000 de euro, iar preţurile se ridică în cazul în care vreţi să puneţi meri, peri sau caise.
Potrivit pomicultorilor, cea mai mare parte a bugetului se investeşte în utilaje. Iniţial, aveţi nevoie de un tractor horticultor, care costă circa 25.000 de euro. Apoi este nevoie şi de o freză palpator, care este evaluată la 8.000 de lei, o maşină de stropit – 9.000 de lei, echipament de fertilizare – 2.500 de lei, o motocositoare – 2.000 de lei, o foarfecă electrică – circa 1.000 de lei, însă şi de o remorcă pentru transportul producţie, care ar costa aproximativ 6.000 de lei. Avantajul în toate acestea ar putea fi faptul că puteţi obţine fonduri europene pentru a achiziţiona utilajele. Conform Ministerului Agriculturii, există 2 măsuri prin care puteţi lua fonduri europene pentru utilaje. Prima este dispoziţia „121 – modernizarea exploataţiilor agricole” sau, dacă sunteţi tânăr, „112- tinerii fermieri”.
Tinerii agricultori care vor să-şi înceapă o livadă pot apela la fonduri europene în agricultură. Ministerul Agriculturii informează că pentru o perioadă de 5 ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro.
Banii se acordă în 2 tranşe. Prima, în sumă de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim 3 ani de la decizia de finanţare. Astfel, fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp.
Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze că a ameliorat performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.
Prin PNDR 2014 – 2020, România are alocată o sumă în valoare de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro vin din fonduri europene, iar 1,347 de miliarde sunt de la bugetul de stat.