Preşedinţia a postat pe site opinia primită din partea Consiliului Concurenţei referitor la proiectul Codului Silvic, în care instituţia apreciază că limitarea achiziţiei/procesării de masă lemnoasă la 30% este o barieră pe piaţa comercializării şi propune eliminarea acestui plafon.
Consiliul îşi argumentează opinia prin faptul că poate fi afectată concurenţa, arătând că nu este motivată de apărarea unui interes public major pentru a fi introdusă o derogare de la legea în domeniu, iar plafonul poate limita posibilitatea operatorilor economici/grupurilor de operatori economici de a achiziţiona sau procesa masă lemnoasă, ceea ce poate afecta concurenţa care trebuie să se exercite cu ocazia licitaţiilor.
Totodată, mai arată Consiliul, limitarea la 30% din volumul aferent unui sortiment industrial din fiecare specie a cantităţii de masă lemnoasă care poate fi achiziţionată din fondul public ar putea reprezenta un avantaj pentru unii operatori, în condiţiile în care se poate demonstra că statul renunţă la nişte venituri pe care le-ar fi obţinut în absenţa acestui prag. Un alt argument este că menţinerea unei limitări ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, ce poate avea ca posibilă consecinţă declanşarea procedurii de infringement împotriva României.
Consiliul mai apreciază că pentru încredinţarea unor servicii remunerate în cadrul ocoalelor silvice trebuie organizată o procedură de selecţie deschisă, transparentă şi necondiţionată, cu licitaţii obligatorii.