În cadrul unei întâlniri a ministrului Economiei, Mihai Tudose, ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea cu reprezentanții patronatelor din turism au fost dezbătute o serie de probleme dar şi aspecte legate de impozitul specific.
Astfel, o solicitare a patronatelor este aplicarea impozitului specific, introdus în proiectul noului Cod Fiscal.
„Tot timpul am fost acuzaţi de evaziune fiscală şi am spus: nu vreţi să asumăm o obligaţie indiferent ce cifră de afaceri facem sau ce profit, încât statul ia o taxă pauşal, adică pentru un hotel de 200 de camere pe litoral plătim noi impozit pe profit de 40.000 de euro pauşal şi aşa am onorat obligaţiile şi am făcut un schimb corect cu statul. Noi nu mai suntem controlaţi zi şi noapte, contra unei taxe pe care o plătim ca să putem face o afacere, altfel suntem zi de zi controlaţi, acuzaţi de evaziune fiscală. Domnul ministru a fost de acord, lucru care ne-a bucurat, a spus că va pune pe ordinea de zi şi în Parlament şi sper să avem un rezultat cât mai rapid„, a precizat președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad.
De asemenea, în cadrul întâlnirii a fost solicitată perceperea impozitului pe profit doar după ce investitorul și-a amortizat cheltuielile.
„Vin și investesc un milion de euro. Mi se pare incorect, după o asemenea investiție, ca, de a doua zi, statul să ia impozitul pe profit. Lasă-mă să iau eu banii, că eu am venit cu banii, și, după ce îi recuperez, într-un termen de maximum 5 ani, acest lucru se numește amortizare accelerată, atunci să devină statul partener cu mine și să îi dau eu 16%„, a mai spus Mohammad Murad.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că „au fost discuţii extrem de utile, în special pe zona de turism, propuneri foarte bune din partea celor prezenţi şi pe care sper să le regăsesc într-un fel sau altul în forma finală a Codului Fiscal”.