Folosirea responsabilă a resurselor de apă, capitol la care România mai are de lucrat

Folosirea responsabilă a resurselor de apă este un capitol la care România trebuie să îşi dezvolte măsuri în această direcţie, potrivit unui Proiect, iniţiat de Comisia Europeană, pentru protejarea resurselor de apă ale Europei (Blueprint to Safeguard Europe’s Water Resources). Acesta reprezintă o strategie care vizează existenţa unei cantităţi suficiente de apă bună care să acopere nevoile oamenilor, economiei şi mediului.
Potrivit unui comunicat, în România, protejarea resurselor de apă, atât la nivel calitativ, cât şi cantitativ, este un punct critic. Problema necesită cu atât mai multă atenţie cu cât resursele de apă ale României sunt structura de rezistenţă a economiei, între 35 şi 40% din energia electrică a ţării provenind din hidrocentralele existente pe Dunăre. Resursele de apă au scăzut, multe zone din România confruntându-se cu o reducere a nivelului acestora.
Legat de implementarea Directivei Cadru privind Apa (EU’s Water Framework Directive – WFD), Comisia a identificat probleme legate de apă în câteva zone ale României. Astfel, există puncte sensibile în anumite zone unde nu au fost făcute măsurători biologice exacte, iar evaluările de ordin ecologic sau chimic nu corespund cu standardele europene.
Comisarul european pe probleme de mediu, Janez Potočnik, a declarat că este momentul să acţionăm şi să furnizăm beneficiile legislaţiei pentru a crea oportunităţi de găsire a unor soluţii creative în legătură cu politica şi industria apei.


Publicat

în

de către