Dobânda de referinţă – 0,75% la nivel european

images (5)

Dobănda de referinţă a ajuns la cel mai scăzut nivel de la crearea zonei euro, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să menţină nivelul de 0,75%.

În iulie 2012, Banca Centrală Europeană a coborât dobânda de bază cu un sfert de punct până la 0,75%. De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobânda de referinţă de 36 de ori (de 18 ori în creştere şi de 18 ori în scădere), dar nu a redus niciodată costul creditului sub pragul de 1%.

Ţările din zona euro au intrat şi mai mult în recesiune în ultimul trimestru din 2012, conform celei de-a doua estimări publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o scădere de 0,6% în trimestrul patru al anului trecut, comparativ cu precedentele trei luni, similar cu nivelul anunţat în estimarea preliminară publicată de Eurostat în 14 februarie. În trimestrul trei, declinul zonei euro a fost de 0,1%. Toate marile economii ale zonei euro (Germania, Franţa, Italia şi Spania) au înregistrat o scădere a activităţii economice la finele anului trecut.


Publicat

în

de către