Declarația Unică, al cărei termen de depunere a fost amânat de Guvern până pe 31 iulie 2018, ridică încă multe întrebări din partea românilor care trebuie să o depună. Persoane fizice autorizate (PFA), cei cu drepturi de autor sau cu chirii au pus întrebări zilelele trecute, și au primit anumite clarificări. Câteva merită puțină atenție:
- Contribuabi: Detin un PFA (activitati independente) si as dori sa va intreb: 1) cum se stabileste venitul estimativ pe anul 2018 in declaratia unica? Trebuie sa am in vedere si cheltuielile pe care le voi face in 2018, astfel incat sa ma refer la venitul net? Ce se intampla daca estimez un venit mai mic de 22.800 lei, nu platesc CAS si CASS, iar la finalul anului s-ar putea sa constat ca am depasit cele 12 venituri minime? 2. Putem opta sa nu platim CAS si CASS chiar daca estimam un venit net mai mare de 22.800 lei pe an? Mentionez ca sunt angajata cu 8 ore pe zi si platesc deja contriburiile la stat. Multumesc.
ANAF: În acest caz, dumneavoastră sunteți cea care estimați venitul brut, cheltuielile și venitul net pentru anul 2018. În situaţia în care estimați venit net mai mic decât plafonul de 22800 lei nu aveți obligația completării secțiunilor aferente contribuțiilor sociale din cap II, decât dacă optați pentru plata acestora. Dacă în schimb ați estimat un venit net inferior plafonului însă, ulterior se constată că venitul realizat a depăşit plafonul, atunci veți datora contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, prin depunerea Declaratiei unice până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor veți definitiva contribuţiile sociale. Dacă estimați venit net peste plafonul de 22.800 lei nu puteți „opta” să nu plătiți CAS şi CASS. - Contribuabil: La inceputul anului pt un PFI s-a depus declaratie 200 si 220 mai trebuie completata declaratia unica?
ANAF: Dacă ați depus declarația 200 pentru anul 2017 până la data de 23 martie 2018, nu mai aveți obligația completării cap. I din declarația unică. În ceea ce privește declarația 220, dvs trebuie să depuneți Declarația unică privind impozitul pe venit si contribuțiile sociale, completând corespunzător cap. II.