În data de 4 decembrie a fost aprobat de către Consiliul Afacerilor economice şi financiare al UE (ECOFIN), un acord politic cu Parlamentul European privind reforma Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).
Printre principalele obiective ale acestui acord se numără creşterea eficienţei investigaţiilor OLAF, întărirea cooperării cu autorităţile competente din statele membre, dar şi posibilitatea tragerii la răspundere a OLAF.
Prin urmare, conform prevederilor, sarcinile de serviciu ale directorului general şi ale Comitetului de supraveghere, precum şi procedurile de nominalizare vor fi menţionate explicit în regulamentul de funcţionare. În plus, pentru a spori independenţa OLAF, directorul general va fi ales în viitor pentru un singur mandat de 7 ani, în loc de unul de cinci ani care poate fi reînnoit, cum este în prezent.
Dacă într-o perioadă de 12 luni de la deschidere, OLAF nu poate închide o investigaţie, directorul general al Oficiului, la intervale de şase luni, trebuie să informeze Comitetul de supraveghere asupra motivelor care au determinat întârzierea şi a măsurilor pe care le are în vedere pentru a grăbi investigaţia.
Conform noilor prevederi ale regulamentului de funcţionare a OLAF, între Parlamentul European (PE), Consiliul UE şi Comisia Europeană (CE), anual va avea loc un schimb de opinii privind priorităţile strategice ale Oficiului şi eficienţa activităţii sale.
De desfăşurarea activităţii în condiţii de independenţă totală a Oficiului, va avea grijă Comitetul de supraveghere al OLAF.
Membrii comitetului vor fi numiţi pentru un termen unic de cinci ani şi vor fi schimbaţi în două ture, de trei şi respectiv doi ani, faţă de dreptul la un mandat de trei ani, care poate fi reînnoit o singură dată, şi în care sunt înlocuiţi cu toţii simultan, cum este în prezent.
Noul regulament va intra în vigoare după aprobarea de către plenul PE şi publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
A fost aprobat acordul politic cu Parlamentul European privind reforma Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF)
de către