Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, precum şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.
„În şedinţa din 28 martie 2013, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an; gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, se arată în comunicatul de presă transmis de banca centrală. Banca centrală a Ungariei a decis în urmă cu două zile să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 5,25% la 5%, nou minim istoric, astfel că România are în prezent cea mai mare dobândă cheie dintre statele membre ale Uniunii Europene. Pe de altă parte, România avea în februarie şi cea mai înaltă rată a inflaţiei din Uniunea Europeană, de 4,8% (IAPC) şi 5,65% (IPC, publicat de INS) februarie la februarie.
Dinamica produsului intern brut s-a plasat în teritoriu pozitiv în ultimul trimestru al anului trecut, iar adâncirea deficitului de cerere agregată s-a temperat. Indicatorii monetari relevă în continuare o dinamică anuală reală negativă a împrumuturilor acordate sectorului privat, similară evoluţiilor creditului din zona euro şi din majoritatea ţărilor din regiune. Politica monetară şi-a păstrat caracterul prudent în vederea ancorării ferme a anticipaţiilor privind inflaţia, pe fondul puseului inflaţionist tranzitoriu şi al unei volatilităţi sporite a fluxurilor de capital în condiţiile retensionării zonei euro, cu impact advers asupra apetitului pentru risc al investitorilor.