Guvernul nu va mai înainta Comisiei Europene o dată fixă pentru adoptarea monedei euro, cu ocazia înaintării programului de convergenţă, aceasta urmând să fie comunicată de abia când România ca îndeplini şi criteriile reale, nu doar pe cele formale.
Principalele motive sunt atât situaţia dificilă din Europa, dar şi faptul că România nu e pregătită economic pentru aderare. Fără o economie competitivă şi o dată ce BNR nu va mai putea interveni prin mecanismul cursului de schimb, intrarea în euro se poate dovedi distrugătoare. Efectele pot fi creşterea şomajului şi a inflaţiei.
Premierul Victor Ponta a arătat că programul de convergenţă a fost aprobat de Guvern, dar fără ca o astfel de ţintă să mai fie menţinută. „Am discutat şi cu guvernatorul Băncii Naţionale, şi cu ministrul de Finanţe, trebuie să îndeplinim toate criteriile, şi nominale, şi reale, înainte de a intra în spaţiul euro. Rămâne în continuare un obiectiv fundamental pentru România aderarea la spaţiul euro, însă nu putem să intrăm nepregătiţi, pentru că ar fi un lucru rău pentru noi, în primul rând ca ţară şi în mod sigur pentru ceilalţi membri ai spaţiului euro”, a spus Ponta.
Înainte de aderarea efectivă la euro, o economie trebuie să facă faţă cu brio timp de doi ani la ERM-II, anume Mecanismului European al Ratelor de Schimb. Acesta presupune îndeplinirea câtorva criterii prevăzute în Tratatul de la Maastricht, anume fluctuaţia monedei naţionale într-un interval de plus-minus 15% faţă de euro, inflaţia mai mare cu cel mult 1,5% decât media celor mai performante state, deficit bugetar sub 3% din PIB, datorie publică sub 60% din PIB, un nivel al dobânzilor pe termen lung cu cel mult 2% mai mare decât acelaşi indicator mediu calculat pentru primele trei ţări ce au avut cele mai bune rezultate.