Evaziunea și furturile din agricultură scad din cauza ERP-urilor

14-15_credit_shutterstock_f8e95b5ab0
Creşterea numărului de investitori străini în agricultura din România va stimula implementarea soluţiilor ERP (Enterprise Resource Planning) în acest sector, întrucât răspund nevoii acestora de monitorizare şi control al business-ului lor, arată o analiză realizată de CGS Europe- IT Services, parte a grupului american CGS.

Companiile străine care investesc în agricultura din România sunt însă foarte interesate în eficientizarea gestiunii resurselor implicate în business şi mai înclinate către planificarea multianuală, aceştia fiind factori care favorizează o dată în plus implementarea soluţiilor ERP. De altfel, valoarea adăugată a soluţiilor ERP pentru agricultură este în special în zona de operaţional, întrucât majoritatea acestor sisteme trec cu mult dincolo de ariile contabile şi de management al stocurilor, permiţând interconectarea unor sisteme informaţionale complexe, care leagă parametrii şi realitatea din teren (umiditate, temperatură, densitate, productivitate, tip de lucrări agricole etc) de modulele financiare şi comerciale obişnuite.

Multe firme locale din agricultură s-au obişnuit însă cu un nivel redus de control, care, deşi afectează productivitatea şi dezvoltarea, permite o evidenţă „flexibilă” a activităţii. „Dacă ne referim la întreaga ţară, agricultura şi o serie de domenii conexe- precum comerţul cu fructe, legume etc- sunt printre ariile care în mod tradiţional permit mai uşor ca statul sau proprietarul afacerii să fie ” fentaţi” în ceea ce priveşte impozitele, taxele sau, respectiv, încasările. În ultima perioadă a crescut însă ponderea companiilor străine dornice să investesca în agricultură, acestea înţelegând potenţialul existent şi deţinând atât resursele financiare, cât şi know how-ul necesar unui business eficient; printre urmările pozitive ale acestui fapt se află şi un comportament de business orientat către controlul consistent financiar-contabil şi operaţional al afacerilor. Acest lucru se poate realiza mai ales cu ajutorul soluţiilor de management al businessului (ERP-uri), care nu permit ca un produs sau înregistrare să dispară vreodată nejustificat din sistem, descurajând astfel atât evaziunea fiscală, cât şi furturile „, a precizat Mircea Hotăran.


Publicat

în

,

de către

Etichete: