Ce ştim despre TVA la încasare?

Cu două săptămâni înainte de intrarea în vigoare a sistemului ce acceptă plata TVA după încasarea facturilor, 84% din angajaţii Fiscului nu îi cunosc funcţionarea.
Potrivit unui sondaj realizat de o asociaţie din domeniul fiscal, aproximativ 85% din func­ţionarii ANAF cărora li s-a cerut telefonic o informaţie referitor la aplicarea sistemului TVA la încasare s-au eschivat de la răspuns sau au expus informaţii false, chiar dacă au beneficiat de traininguri de specialitate.
În noiembrie, Reprezentanţii Asociaţiei pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT) au contactat  angajaţii de la 216 administraţii financiare, cu întrebarea: „Săptămâna aceasta vom înfiinţa în România o sucursală a unei companii din Franţa. Această sucursală trebuie să aplice sistemul de TVA la încasare?”, la care răspunsul corect era „nu”. Prevederile legale referitor la persoanele care beneficiază de această facilitate sunt foarte evidente. Normele de aplicare a ordonanţei de guvern prin care se introduce sistemul prevăd că „Persoanele impozabile stabilite în România care fac parte dintr‑un grup fiscal unic (. . .), persoanele impozabile nestabilite în România care sunt înregistrate în scopuri de TVA (. . .) direct sau prin reprezentant fiscal, precum şi persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în afara României, dar sunt stabilite în România prin sediu fix (. . .) nu aplică sistemul TVA la încasare”.
Studiul arată că dintre cei chestionaţi, 122 de funcţionari nu au oferit nici un răspuns, 61 au răspuns eronat, opt au replicat „Citiţi legea!”, iar 25 au răspuns corect, aceştia constituind doar 11% din totalul persoanelor intervievate.
Sistemul TVA la încasare produce respingere, furie şi neclarităţi atât printre contabilii obligaţi să respecte prevederile peste mai puţin de două săptămâni, cât şi printre consultanţii fiscali.
Din cauza reglementărilor deficiente, ARSIT a cerut deja abrogarea sistemului plăţii TVA la încasare, iar mai multe societăţi de contabilitate au semnat o petiţie ce include 4.000 de semnatari.


Publicat

în

de către