În primele zece luni ale anului 2013 s-a înregistrat o coborâre a deficitului bugetar la 7,6 mld. de lei, ceea ce reprezintă jumătate din ţinta anuală, după ce în luna octombrie s-a înregistrat excedent.
Reamintim că în luna noiembrie, autorităţile române au negociat cu FMI o nouă ţintă de deficit pentru 2013, în creştere de la 2,3% la 2,5% din PIB. Astfel pentru a se încadra în ţinta de deficit agreată, finanţele mai au spaţiu de 8,3 miliarde de lei.
În decembrie 2012 deficitul bugetar a fost ţinut oarecum sub control, ajungând la 2,5% din PIB, depăşind uşor ţinta agreată de autorităţile române cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, dar şi aşteptările Finanţelor şi ale analiştilor.
Pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar agreată cu partenerii externi pentru 2013, Ministerul Finanţelor a sacrificat investiţiile, în condiţiile în care ritmul de creştere a veniturilor bugetare a fost la jumătate faţă de creşterea anuală bugetată. Cheltuielile de capital au scăzut cu 11,2%, cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 22,6 miliarde lei, respectiv 3,6% din PIB, cheltuielile cu bunurile şi serviciile au crescut cu 11,9%, cheltuielile de personal au crescut şi ele cu 14,5%, cheltuielile bugetului general consolidat, au crescut în termeni nominali cu 4,6%.
Încasările din impozitul pe profit au urcat cu 1,5% faţă de perioada similară din 2012, iar cele din impozitul pe venit cu 7,8% datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a reîntregirii salarizării personalului bugetar, a creşterii punctului de pensie şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013 şi respectiv 1 iulie 2013.
Veniturile din TVA au crescut cu 4,2%, în timp ce veniturile din accize au fost mai mari cu 3,4%, influenţate de majorarea accizei la motorină, bere şi ţigarete, precum şi de cursul de schimb luat în calcul la plata taxelor.