După ce mutarea creditelor pentru populaţie pe moneda naţională a fost încurajată de Banca Naţională a României prin diverse norme şi regulamente, a fost eliminat riscul valutar, însă a apărut riscul de dobândă, risc ce vine din dimensiunea redusă a pieţei monetare interbancare din România.
O astfel de piaţă este extrem de fragilă motiv pentru care dobânzile la care băncile se împrumută între ele sunt volatile. Cum dobânzile variabile pentru creditele în lei sunt calculate în funcţie de dobânda medie pe piaţa interbancară (ROBOR) clientul este expus şi el unei volatilităţi crescute, mai ales când este vorba despre credite ipotecare care se întind pe perioade lungi.
De exemplu, rata Robor la 3 luni era la începutul anului 2013 de 6%, iar apoi a scăzut până aproape la 2,5%. Astfel, a avut loc o variaţie de 3,5 puncte procentuale, evoluţia fiind favorabilă clienţilor, însă la fel de uşor, poate avea loc şi o mişcare în sens invers. În anii următori, inflaţia urmează să crească. De la 1,88% cât este în prezent, ar putea ajunge la 3% în 2014 şi 3,3% în 2015, conform estimărilor BNR. Lucru ce va duce inevitabil la o majorare a dobânzilor interbancare.