Vânzare de acţiuni în domeniul energetic

energie-electrica

Executivul României şi-a propus să divizeze parţial compania Electrica Bucureşti şi să înfiinţeze o societate nouă, prin intermediul căreia să fie pus în vânzare un pachet de acţiuni. Înfiinţarea acestei societăţi a fost decisă printr-o hotărâre de Guvern.

Noua societate se va numi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie şi va prelua o parte din patrimoniul Electrica Bucureşti, necesară desfăşurării activităţii de gestionare a participaţiilor minoritare. Pe lista participaţiilor minoritare au fost incluse toate acţiunile emise de Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa, deţinute de Electrica Bucureşti.

Totodată compania nou-creată va prelua şi drepturile şi obligaţiile Electrica Bucureşti rezultate din contractele de privatizare la Electrica Muntenia Sud, Electrica Moldova, Electrica Dobrogea, Electrica Banat şi Electrica Oltenia.

Guvernul preconizează ca odată cu înfiinţarea unei noi societăţi în domeniul energetic să vândă un pachet de acţiuni de circa 105% din capitalul social, urmărind astfel cedarea pachetului majoritar de acţiuni către investitori privaţi.

În prezent Compania Electrica Bucureşti este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei, şi are un capital social de 2,06 miliarde de lei, deservind aproximativ 3,5 milioane de clienţi.

Executivul şi-a mai propus în anul 2012 să vândă câteva pachete minoritare din capitalul fiecărei filiale de distribuţie a energiei deţinute de Electrica, însă ulterior a renunţat la această idee.  O schimbare considerabilă care a urmat ulterior la Electrica Bucureşti a fost privatizarea în perioada 2004-2008 a cinci din cele opt filiale de distribuţie a energiei, acestea din urmă fiind preluate de grupurile CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi E.ON (Germania).

În componenţa Grupului Electrica Bucureşti mai intră trei filiale de distribuţie, una de furnizare a energiei şi o subsidiară de servicii şi mentenanţă.


Publicat

în

,

de către