Declaraţia 394 a suferit modificări

Prin Ordinul nr. 1992/2012 pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.596/2011 privind declararea livrărilor/prestărilor şi achizițiilor efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA şi pentru aprobarea modelului şi conținutului declarației informative privind livrările/prestările şi achizițiile efectuate pe teritoriul național de persoanele înregistrate în scopuri de TVA au fost modificate condiţiile de declarare în declaraţia 394.
Modificarea a survenit în urma intrării în vigoare de la începutul anului curent a sistemului de TVA la încasare, care şi-a pus amprenta în ceea ce priveşte declararea livrărilor/prestărilor şi achizițiilor efectuate pe teritoriul național.
Astfel, regula a fost schimbată, păstrarea ei ar fi dus poate la diferențe impresionante în materie de declarare, motiv pentru care, pe lângă adăugarea operațiunilor specifice sistemului la TVA la încasare au fost eliminate prevederile cu privire la exigibilitatea taxei.
Noile reglementări prevăd:
”1. Declarația se completează şi se depune de către:
a) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, şi care sunt obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (1) si (7) din Codul fiscal pentru operațiuni impozabile în România conform art. 126 alin. (1) şi taxabile cu cota prevăzută de lege. Declarația se depune pentru orice operațiune taxabilă pentru care, conform titlului VI din Codul fiscal, este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum şi pentru operațiunile la care se aplică sistemul TVA la încasare.
Declarația trebuie să conțină toate facturile care au fost emise în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă mențiunea «taxare inversă» sau «TVA la încasare».
Declarația nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare;
b) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 153 din Codul fiscal, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevăzută de lege.
Declarația trebuie să conțină toate facturile care au fost primite în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă mențiunea «taxare inversă» sau «TVA la încasare».
Declarația nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare.”


Publicat

în

de către