Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finanţelor publice nr. 1614/2012 aprobă, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice în luna decembrie 2012, prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discont şi ale obligaţiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 3.100 milioane lei, prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din ordin. Certificatele de trezorerie cu discont au valoarea nominală individuală de 10.000 lei, metoda de vânzare este licitaţia la datele menţionate în ordin, iar adjudecarea se va face după metoda cu preţ multiplu. Certificatele de trezorerie cu discont pot fi cumpărate de către dealerii primari, care vor depune oferte atât în cont propriu, cât şi în contul clienţilor persoane fizice şi juridice. Ofertele de cumpărare sunt competitive şi necompetitive, fiecare tranşă a ofertei urmând a fi de minimum 10.000 lei.
De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice – MFP a redeschis emisiunea de obligaţiuni de stat de tip benchmark cu scadenţă la 2, 3, 5 şi 15 ani. Valoarea nominală individuală a unei obligaţiuni de stat de tip benchmark este de 10.000 lei, valoarea nominală totală a emisiunii de obligaţiuni de stat de tip benchmark putând fi majorată prin redeschideri ulterioare ale acesteia. Pentru obligaţiunile de stat cu scadenţă la 2 ani, dobânda (cuponul) se plăteşte la datele specificate în prospectul de emisiune aprobat prin Ordinul MFP nr. 917/2012 privind prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discont şi ale obligaţiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii iulie 2012, pentru obligaţiunile de stat de tip benchmark cu scadenţă la 3 ani, dobânda (cuponul) se plăteşte la datele specificate în prospectul de emisiune aprobat prin Ordinul MFP nr. 1.272/2012 privind prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discont şi ale obligaţiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii octombrie 2012, pentru obligaţiunile de stat cu scadenţă la 5 ani, dobânda (cuponul) se plăteşte la datele specificate în prospectul de emisiune aprobat prin Ordinul MFP nr. 415/2012 privind prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discont şi ale obligaţiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii aprilie 2012, iar pentru obligaţiunile de stat cu scadenţă la 15 ani, dobânda (cuponul) se plăteşte la datele specificate în prospectul de emisiune aprobat prin Ordinul MFP nr. 107/2012 privind prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discont şi ale obligaţiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii februarie 2012. Obligaţiunile de stat de tip benchmark pot fi cumpărate de către dealerii primari, care vor depune oferte atât în cont propriu, cât şi în contul clienţilor, persoane fizice şi juridice. Ofertele de cumpărare sunt competitive şi necompetitive, fiecare tranşă a ofertei urmând a fi de minimum 10.000 lei. Metoda de vânzare este licitaţia, care va avea loc la data menţionată în ordin, iar adjudecarea se va efectua după metoda cu preţ multiplu. Cotaţia de preţ va fi exprimată sub formă procentuală, cu 4 zecimale.
Ofertele de cumpărare pentru certificatele de trezorerie cu discont şi obligaţiunile de stat de tip benchmark se transmit Băncii Naţionale a României, ce acţionează în calitate de administrator al pieţei primare şi secundare a titlurilor de stat şi al sistemului de înregistrare/ depozitare, în ziua licitaţiei, până la ora 12,00, iar rezultatul licitaţiei se va stabili în aceeaşi zi la sediul BNR de către comisia de licitaţie constituită în acest scop şi va fi dat publicităţii. Evenimentele de plată aferente obligaţiunilor de stat de tip benchmark şi certificatelor de trezorerie cu discont se gestionează în conformitate cu Regulile Sistemului de înregistrare şi decontare a operaţiunilor cu titluri de stat – SaFIR. Dacă data la care trebuie efectuată una dintre plăţile aferente titlului de stat este o zi de sărbătoare sau o zi nelucrătoare, plata se va face în următoarea zi lucrătoare, fără obligarea la dobânzi moratorii. Titlurile de stat care se regăsesc în această situaţie rămân în proprietatea deţinătorului înregistrat şi nu pot fi tranzacţionate.