Cardurile de credit de multe ori sunt printre cele mai comode soluţii când vine vorba de împrumutarea unor sume ce depăşesc de câteva ori salariul, însă acestea pot fi de departe cele mai ieftine finanţări de pe piaţă.
Deşi cardurile de credit vin cu o serie de avantaje extrem de importante, cum ar fi perioada de graţie la cumpărături de circa două luni sau posibilitatea de plată în rate cu dobândă zero, cei mai mulţi clienţi folosesc cardurile de credit ca pe nişte carduri de debit, suportând costuri ridicate şi neprofitând de avantajele menţionate.
În mod normal, cardurile de credit ar trebui utilizate strict la cumpărături, situaţie în care fie se beneficiază de o perioadă de graţie şi apoi de plata graduală cu dobânda aferentă, fie se poate accesa un program de rate fără dobândă (la magazinele partenere băncii).
Dacă avem în vedere accesarea unui credit de valori ceva mai mari, atunci avem varianta creditelor de nevoi personale. În ambele cazuri, actele necesare sunt aceleaşi, adeverinţă de salariu şi Formularul 201 (fosta fişă fiscală), doar că împrumuturile de nevoi personale presupun o prudenţă mai mare din partea băncilor.
Creditele de nevoi personale au cunoscut în ultima perioadă o ieftinire semnificativă, pe fondul reducerii dobânzii-cheie de către BNR, astfel că cel mai ieftin credit a ajuns să aibă un cost agregat mai mic de 11%.