Câştigul salarial mediu, în creştere la 1.609 lei

downloadCâştigul salarial mediu s-a majorat în luna septembrie, faţă de luna anterioară, cu 0,3% (5 lei), la 1.609 lei net, cele mai mari valori, de 4.907 lei, fiind consemnate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante – 883 lei, conform datelor INS.

„În luna septembrie 2013, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri cât şi scăderi faţă de luna precedentă. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna august 2013 din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)”, se menţionează într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari creşteri au fost de 24,3% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, 18,2% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, respectiv 13,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Scăderile câştigului salarial mediu faţă de luna precedentă au fost influenţate de acordarea, în august, a primelor ocazionale, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). Totodată, în unele activităţi economice scăderea a fost determinată de nerealizările de producţie ori încasările mai mici. Cele mai mari scăderi au fost de 12,6% în extracţia cărbunelui, respectiv 11,4% în alte activităţi extractive. În comparaţie cu luna septembrie 2012, câştigul salarial mediu net s-a majorat cu 4,6%.


Publicat

în

,

de către