Potrivit statisticilor, companiile unde salariile sunt mari şi foarte mari (bănci, IT, financiar, petrol şi gaze) au beneficiat cel mai mult de reducerea cu 5% a CAS datorată de angajator, în timp ce pentru firmele mici măsura a fost anulată de majorarea salariului minim pe economie.
În cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 de lei, un angajator a făcut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 lei pe lună, costul total salarial scăzând de la 3.834 lei la 3.684 lei/lună, astfel, după 6 luni, angajatorul a obţinut o reducere a cheltuielilor salariale cu 900 lei/angajat.
În ceea ce priveşte companiile mici, unde angajaţi au salariul minim pe economie, acestea au înregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar în perioada octombrie-decembrie 2014, iar începând cu luna ianuarie 2015, efectele reducerii CAS au fost practic anulate.
Companiile care au beneficiat de un surplus de disponibilităţi băneşti, ca urmare a reducerii CAS, au reacţionat diferit faţă de această măsură, în cele mai multe cazuri angajatorii luând decizia să nu investească suplimentar, ci banii economisiţi din reducerea CAS să fie folosiţi pentru plata salariilor lunare.