Costul orar al forţei de muncă în creştere în România

cost forta de munca
Comisia Europeană a publicat un comunicat cu privire la clasamentul Eurostat al costurilor de muncă din Europa.

Potrivit datelor CE, în 2014, costurile orare cu forţa de muncă în economia românească au crescut cu 6%, cifră ce plasează România pe primul loc între statele membre UE din afara zonei euro.

Ea este urmată de Lituania şi Polonia, ambele cu o creştere de 3,5%, şi de Ungaria cu 3,3%. În zona euro, primele locuri sunt ocupate de Estonia, Letonia şi Slovacia, unde costurile cu forţa de muncă au crescut cu 6,6%, 6% şi respectiv 5,2%.

Costul orar mediu al forţei de muncă în economia românească a fost de 4,6 euro pe parcursul anului 2014.
Potrivit datelor publicate de Eurostat, această medie situează România pe penultimul loc în UE, ea fiind urmată doar de Bulgaria (3,8 euro).

Primele locuri în clasament sunt ocupate de Danemarca, unde costurile orare se ridică la 40,3 euro, Belgia (39,1 euro) şi Suedia (37,4 euro).

Acest clasament este întocmit în baza costurilor cu forţa de muncă ce includ plăţile şi salariile angajaţilor din economia fiecărei ţări europene, exceptând sectorul agricol şi cel al administraţiei publice. De asemenea, nu sunt incluse în acest calcul nici costurile aferente pregătirii profesionale a angajaţilor sau alte costuri asimilate recrutării şi dotării lor.

Costurile cu forţa de muncă sunt compuse din remuneraţiile directe, bonusuri, sumele plătite de către angajatori pentru achiziţia de hrană, combustibil sau pentru asigurarea unei maşini de serviciu, plăţi către fonduri de garantare, dar şi costurile asimilate contribuţiilor sociale, taxelor de activitate sau alte modalităţi de plată ce nu includ remuneraţia directă.


Publicat

în

de către