Guvernul estimează că România poate depăşi în 2015, cu un an agricol bun, o creştere economică de 4%, în timp ce pentru anul viitor ar fi fezabilă o creştere de 5%, tendinţă care va fi menţinută pentru o perioadă mai lungă.
În discursul din Camera Deputaţilor, premierul Victor Ponta a declarat că România are o creştere economică sănătoasă, dar se confruntă cu 3 provocări: populismul, o eventuală instabilitate politică internă şi tensiunile regionale.
Executivul apreciază totodată că necesarul de finanţare al datoriei publice guvernamentale va scădea cu circa 10 miliarde lei anul viitor faţă de acest an şi cu aproape 17 miliarde lei în 2017 faţă de acest an, ca urmare a reducerii deficitelor bugetare şi a plăţilor de dobânzi mai mici, prin creşterea credibilităţii României pe pieţele financiare internaţionale şi a reducerii costurilor de finanţare asociate.
În privinţa intrării în zona euro, Guvernul susţine că România este singura ţară din Uniunea Europeană care îndeplineşte 10 criterii din cele 11 stabilite de Comisia Europeană în Procedura de Dezechilibru Macroeconomic, dar că nu este îndeplnit şi criteriul privind poziţia investiţională internaţională netă.