Evoluţie remarcabilă a leului – cel mai bun nivel din ultimele 6 luni

În ultimele zile, leul a înregistrat o evoluție însemnantă, deși nimeni nu anticipa o apreciere în raport cu euro. Pe piața interbancară, leul a avut cel mai bun nivel din ultimele 6 luni, cursul euro ajungând sub 4,45 lei.
Joi, Finanțele îşi programase să vândă obligațiuni de stat cu scadența la 3 ani în sumă de 300 milioane lei. Astfel, a fost stabilit un record absolut de supralicitare, sumele puse la bătaie pentru bondurile românești înregistrând 5,9 miliarde lei (1,32 miliarde euro), grosul venind din partea investitorilor străini atrași de randamentele bune achitate de Finanțe. Prin urmare, cererea de bonduri a depășit de aproape 20 de ori nivelul indicativ al licitației, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istorie.
Ministerul Finanțelor a atras, astfel, 3,4 miliarde lei, de peste 11 ori mai mult decât avea programat. Randamentul aprobat de Finanțe a fost de 6,14%, în scădere puternică față de licitația din urmă cu o lună pentru o maturitate similară.
Licitând sume remarcabile pentru bondurile românești străinii au determinat aprecierea bruscă a leului pe piața interbancară.
Prin urmare, în numai 8 zile, Finanțele au atras de pe piața locală 6,5 miliarde lei, o sumă-record pentru o perioadă atât de scurtă, în condițiile în care îşi plănuiau să ia 1,6 miliarde lei cumulat.


Publicat

în

de către