Peste jumătate dintre marile companii prezintă risc peste medie, un sfert dintre acestea înregistrând un risc ridicat 35% dintre companii efectuează plăţile foarte lent, sau nu respectă condiţiile contractuale. Studiul a fost realizat pe 347 de companii care au generat o cifră de afaceri cumulată de 5,4 mld. lei şi 20.000 de locuri de muncă.
Importurile masive de carne şi produse din carne, precum şi taxele mari percepute în îndustria alimentară din ţara noastră au adus companiile din domeniu într-o situaţie greu de echilibrat, în ciuda tuturor investiţiilor efectuate în anii precedenţi.
Aproximativ 57% dintre companiile din industria cărnii prezintă un risc de insolvenţă peste medie, iar dintre ele, una din patru firme prezintă un risc ridicat de insolvenţă, se arată într-un studiu.
După patru ani consecutivi în care companiile de profil au sacrificat eficienţa activităţii în favoarea dezvoltării comerciale şi menţinerii cotelor de piaţă, în 2013 a continuat evoluţia favorabilă, iar vânzările au crescut cu circa 7%. Redresarea nu este însă nici pe departe de natură să restabilească echilibrul financiar de ansamblu al sectorului“, spune Constantin Coman.
„Din păcate, doar 50 companii din sector înregistrează o cifră de afaceri anuală mai mare de 5 milioane euro, ele fiind şi cele care generează aproximativ 90% din veniturile totale. Celelalte firme fie nu au desfăşurat nicio activitate economică relevantă în 2013, fie înregistrează o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro pe an„, notează Coman.
Potrivit studiului, doar 25% dintre companiile din sectorul analizat au posibilitatea de a înregistra o autonomie financiară mai mare de un trimestru.