Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în România s-au cheltuit anul trecut 12,6 mld. lei (2,8 mld. euro) în investiţii destinate protecţiei mediuliui, echivalentul a aproximativ 1,9% din Produsul Intern Brut (PIB).
Această sumă s-a situat anul trecut la cel mai mic nivel din 2009 până în prezent, în urmă cu cinci ani fiind de 12,2 mld. lei. Comparativ cu anul 2013, investiţiile au scăzut cu peste 19%.
Ca valoare, apogeul investiţiilor în protecţia mediului a fost atins în 2011, nivelul acestora fiind de 18,6 mld. lei (3,2% din PIB).
Datele INS arată că cea mai mare parte a investiţiilor pentru protecţia mediului a fost derulată de producătorii nespecializaţi, respectiv aproape 73%. Printre producătorii nespecializaţi se numără cei din silvicultură şi exploatare forestieră, companiile care captează şi distribuie apă, firmele de transport aerian, terestru şi prin conducte, producătorii de maşini şi utilaje sau producătorii şi furnizorii de energie electrică.
Administraţia publică au contribuit cu 18,6%, în timp ce producătorii specializaţi au avut cea mai mică parte, de aproape 9%.
Din categoria producătorilor specializaţi fac parte firmele care au ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor metalice şi nemetalice şi al materialelor pentru reciclare, firmele din sectorul colectării şi epurării apelor uzate, firmele de care prestează servicii de decontaminare şi cele care se ocupă cu colectarea, tratarea, eliminarea şi reciclarea deşeurilor.