Majorarea bugetului pentru finanţarea IMM-urilor

IMM

Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism cere un buget de de aproape trei ori mai mare pentru anul viitor. Suma solicitată din bugetul pe anul 2015 pentru finanţarea IMM-urilor ajunge la 170 milioane de lei. Pa lîngă majorarea bugetului instituţia îşi propune simplificarea procedurilor de accesare a programelor de susţinere a firmelor.

Vrem ca imediat după aprobarea bugetului pentru 2015 să dăm drumul tuturor programelor pe care le derulăm în vederea susţinerii firmelor mici şi mijlocii. Avem fondurile necesare acestor programe, am propus Ministerului Finanţelor un buget semnificativ crescut, de la 60 milioane de lei, la 170 milioane de lei şi ne-am asigurat că avem şi bugetul pentru ajutorul de minimis, pentru încă 550 de întreprinzători„, a declarat, Florin Jianu, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism.

În anul ce urmează sunt propuse şapte noi programe, care sunt în conformitate cu legea pentru IMM-uri şi strategia în domeniu asumată recent de Guvern şi de mediul de afaceri, pe lângă alte şapte programe pe care Departamentul pentru IMM-uri le-a derulat în acest an – SRL-d, START, femeia antreprenor, EMPETREC, susţinerea meşteşugurilor şi a incubatoarelor academice.

Departamentul pentru IMM-uri vizează introducerea unor elemente inovatoare care să simplifice aplicarea şi implementarea programelor de finanţare, urmărindu-se condensarea timpilor de răspuns şi de implementare a programelor pentru a elimina perioadele de aglomerare de la sfârşitul anului pentru rambursări de fonduri. Un element în plus, care va fi introdus de anul viitor este eliminarea conceptului de bănci partenere pentru programele derulate de Departamentul pentru IMM-uri, astfel că pentru firmele mici şi mijlocii vor putea să meargă la orice bancă pentru a obţine finanţările şi cofinanţările necesare.

În ceea ce priveşte beneficiarii de fonduri de la stat, ministrul consideră că este importantă definirea unor domenii de înaltă valoare adăugată, cum ar fi IT, sănătate sau turism, şi să aibă prioritate la finanţare.


Publicat

în

,

de către