Potrivit datelor BNR, numerarul aflat în circulaţie a făcut un salt de 1,2 miliarde de lei luna trecută şi a ajuns la un maxim istoric de 38 mld. lei (echivalentul a 8,5 mld. euro), adică triplu faţă de nivelul din urmă cu şapte ani.
Numerarul a înregistrat creşteri anuale de două cifre în ultimul deceniu, cu numai câteva excepţii în perioada de criză, astfel că faţă de nivelul din 2004 cash-ul din economie a crescut de şase ori. Cea mai rapidă ascensiune a avut loc între 2004 şi 2007 – anii de boom ai creditării.
De asemenea, numerarul a crescut în ultimii ani, în pofida veniturilor în scădere ale populaţiei şi companiilor, în condiţiile în care un număr mai mare de tranzacţii cu mărfuri în economia reală s-au derulat cu plata cash.
Totodată, plăţile cu bilete la ordin şi cecuri, efectuate prin bănci, s-au diminuat cu 30% în trei ani şi au ajuns la 66 miliarde de lei în 2013.
Importantă pentru combaterea evaziunii fiscale, este structura pe cupiuri a numerarului în circulaţie. Economia subterană este facilitată mai mult de cupiurile de valoare mare. La nivel internaţional există chiar discuţii privind scoaterea din circulaţie a bancnotelor de valoare mare (cum este cea de 500 de euro) pentru a combate activităţi ilegale precum traficul de droguri sau crima organizată.
Bancnota cu cea mai mare valoare pusă în circulaţie de BNR este cea de 500 de lei. La finalul 2013 existau în circulaţie în economia reală 5,6 milioane de astfel de bancnote, cu o valoare de 3,2 miliarde de lei.