Potrivit economistului-şef în cadrul Direcţiei Generale pentru politici comerciale a Comisiei Europene, Lucian Cernat, produsul intern brut al României ar putea creşte cu aproximativ 0,25% anual începând din 2027, iar în funcţie de rata de schimb, creşterea în PIB ar însemna până la 500 milioane de dolari anual.
„Estimările arată un efect economic general pozitiv al acordului TTIP asupra economiei româneşti. PIB-ul României ar putea creşte cu aproximativ 0,25% anual începând din anul 2027, dată la care acordul ar fi pus în aplicare pe deplin. În funcţie de rata de schimb, în următorii 12 ani, creşterea în PIB ar însemna până la 500 de milioane de dolari anual. Balanţa comercială cu SUA s-ar îmbunătăţi, deoarece este estimată o creştere cu aproape 35% a exporturilor, comparativ cu o creştere a importurilor bilaterale cu doar 25%. Apreciez că 90% din beneficiile estimate ar decurge din eforturile de reducere a barierelor netarifare, eliminarea celor tarifare având o pondere relativ redusă în total„, a precizat Lucian Cernat.
De asemenea, Cernat a mai declarat că circa 40.000 de români îşi datorează locul de muncă firmelor care exportă în SUA, iar în prezent, 150.000 de firme din UE exportă în SUA, dintre acestea 1.000 fiind companii din România.
Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, a declarat că încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) ar duce la crearea celei mai mari pieţe comune în condiţiile în care Uniunea Europeană are 25 de milioane de şomeri.
„Căutăm soluţii pentru ocuparea forţei de muncă. Ne propunem ca prin astfel de acorduri comerciale, nu numai cu SUA, să liberalizăm două treimi din comerţul UE. Un proiect atât de mare ca TTIP are nevoie de susţinerea tuturor părţilor interesate”, a mai menţionat Angela Filote.