În cadrul Forbes – CEE FORUM, economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, a declarat că potențialul economiei româneşti ar putea fi mai mare, de 4 – 5% pe an, însă nu prin politici fiscale și monetare, ci prin reforme neplăcute și costisitoare pe termen scurt, dar cu efecte pe termen lung. Creșterea potențială este calculabilă, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional o calculează, iar pentru România este undeva la 3% pe an.
Creşterea sănătoasă şi durabilă a economiei romaneşti trebuie să se bazeze pe capital, muncă şi productivitate.
Pentru stimularea capitalului, Lazea susține că trebuie mai multe investiții străine directe și mai ales canalizarea lor către sectoarele „tradebles”, nu imobiliare, servicii financiare sau mall-uri și magazine; o mai bună a absorbție a fondurilor europene, trecerea Bursei de Valori Bucureşti de la piață de frontieră la piață emergentă; stimularea modelului de creștere economică pe investiții și exporturi, mai degrabă decât creșterea prin consum, și revitalizarea parteneriat public-privat în proiectele de investiții majore.
În ceea ce privește munca, Valentin Lazea susține că educația trebuie să fie prioritatea numărul unu şi „trebuie să creștem egalitatea de șanse în educație. Nu se poate ca 40% din copii, care cresc la țară, să nu aibă acces egal la educație”.
De asemenea, este nevoie de stimularea natalității și inversarea tendinţei negative al sporului natural, politici de atragere a unui anumit tip de imigrație și reversarea emigrației, dar și prelungirea vieții active pentru cei dornici și capabili să muncească după vârsta de pensionare.
Pentru creșterea productivității, este nevoie de reducerea energointensivității produselor românești, de sporirea productivității în agricultură, prin consolidarea terenurilor și implicarea sectorului privat în infrastructura agricolă, de dezvoltarea infrastructurii de transport, de impulsionarea cercetării-dezvoltării, cu aplicarea rezultatelor în producție, dar și de stimularea tuturor formelor de e-commerce, e-government, e-payments.