Probleme în industria construcţiilor

6906952_1_1000x700_meseriasi-constructii-pentru-germania-mediasConform datelor din raportul preliminar de toamnă al Comisiei Naţionale de Prognoză, sectorul construcţiilor va continua să aibă o pondere de 6 – 7% anual în Produsul Intern Brut în următorii cinci ani, departe de vârfurile atinse în perioada de boom, când această industrie genera 10 – 11% din economie.

Pe timp de criză, piaţa construcţiilor a fost una dintre cele mai afectate, contractându-se cu peste 40% între anii 2009 şi 2014, în timp ce mai bine de 200.000 de angajaţi au dispărut de pe ştatele de plată din această industrie, iar mai multe firme au intrat în insolvenţă sau chiar au pus lacătul.

Potrivit estimărilor, se arată că în următorii cinci ani, volumul lucrărilor de construcţii nu va reuşi să crească cu o rată anuală mai mare de 5 – 6%, în ciuda faptului că în România există o mare nevoie de construcţii, fie ele locuinţe, clădiri nerezidenţiale sau infrastructură.

Totodată, Comisia Naţională de Prognoză prevede şi ani buni pentru evoluţia construcţiilor, aceştia vor fi 2015, 2018 şi 2019, când volumul de lucrări va avansa cu 6,2-6,5%. După un an 2014 în care construcţiile au cunoscut un minus de 6,7%, instituţia se aşteaptă ca anul acesta să existe o creştere de 6,2% în acest sector, în contextul în care lucrările inginereşti, sau de infrastructură, ar urma să aducă un plus de 5,8%, iar cele de clădiri – un avans de 6,7%.

Una dintre problemele cele mai mari din industria construcţiilor se leagă de faptul că anul 2015 a adus o creştere, însă aceasta se bazează aproape exclusiv pe investiţiile private, lucrările de infrastructură întârziind încă să genereze un avans important pentru această piaţă. În primele şapte luni ale acestui an, datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că volumul lucrărilor de construcţii a crescut în total cu 11,6%, în contextul în care clădirile nerezidenţiale au înregistrat un plus de 17,7%, cele rezidenţiale – o creştere cu 11,5%, în timp ce construcţiile inginereşti, sau de infrastructură, au consemnat un plus de doar 2,4%.


Publicat

în

,

de către