Ratele reduse de BNR

1

La începutul săptămânii viitoare, BNR va reduce  ratele aplicate la rezervele minime obligatorii în valută, în prezent la 18% din pasivele băncilor, ca răspuns la măsurile BCE de relaxare monetară, iar din toamnă ar putea să reînceapă scăderea dobânzilor dacă prognoza de inflaţie va coborî sub 3%.

La începutul lunii iunie, BCE a redus dobânda de politică monetară la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, şi a coborât rata la depozitele constituite de bănci la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care taxează banii păstraţi de bănci în conturi BCE.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent că instituţia va menţine dobânzile la un nivel scăzut cel puţin până la sfârşitul anului 2016.

BNR se aşteaptă la o creştere semnificativă a fluxurilor de capital către România, care s-au resimţit deja în ultima perioadă pe piaţa valutară, unde dealerii susţin că banca centrală intervine frecvent pentru a contracara aprecierea leului.

La începutul anului, BNR a redus ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.

BNR are o ţintă stabilă pentru infaţia anuală de 2,5% plus/minus un punct procentual, iar cea mai recentă prognoză a băncii centrale indică un nivel de 3,3%. Rata anuală a inflaţiei s-a situaut în luna mai la minimul istoric de 0,94% (mai 2014/mai 2013).


Publicat

în

,

de către